Hvad vælger du?

Når du skal sætte dit kryds ved folketingsvalget, vil du så primært tænke på, hvad der vil gavne din økonomi og dit forbrug her og nu? Eller vil du stemme ud fra, hvad der er bedst for samfundsudviklingen i det store perspektiv? For de kommende generationer og for verden som helhed? Og vil det ændre placeringen af dit kryds, hvis du skal tænke det ind i en sådan helhedsbetragtning, som også er FN's anbefaling?

Jeg anerkender, at det er komplekst at skulle forholde sig til, hvordan den nuværende politiske kurs kan drejes i en mere grøn og bæredygtig retning. Men er det ikke afgørende at få de bestræbelser sat på den politiske dagsorden, når kursen med et kryds skal sættes for de næste 4 år?

Nogle vælger måske at se bort fra behovet for en bæredygtig udvikling, fordi det vil kræve forandringer i det liv, vi kender. Men en sådan omstilling kan samtidig betyde nye muligheder for et bedre liv.

For det er jo ikke kun vores miljø, klima og ressourcer, som den herskende vækstideologi har sat under pres. Over 400.000 danskere har dagligt alvorlige symptomer på stress. Mange føler sig nærmest fanget i et "hamsterhjul", som skal køre hurtigere og hurtigere, og oplever på egen krop konkurrencestatens stigende krav om kontrol, rationaliseringer og effektivitet. Er det opskriften på det gode liv?

Har livskvalitet snarere noget med tid, tillid og nærvær at gøre? Tid til lokale fællesskaber, familie og venner? Autenticitet, mening og personlig udvikling? Natur, kunst og kultur eller andet, som kan vokse og udvikle sig ubegrænset i en bæredygtig sammenhæng? Og er et stigende materielt forbrug ikke længere det, som tæller?

Jeg oplever, at mange efterspørger politikere, som seriøst vil arbejde for en grøn samfundsudvikling og muligheden for et mere bæredygtigt liv. Alternativet er det nye politiske parti, som er udsprunget af denne grønne bevægelse. Og alt tyder på, at bevægelsen vil fortsætte med at vokse sig større dag for dag.

Hvor vælger du at sætte dit kryds?